Niels-Jørn Jensen er autoriseret guide og bor i dag sammen med sin kone Jette på Hammeren Fyr.

På de guidede ture viser han rundt i det der igennem mange år har været hans baghave.

Private ture
Året rundt kan der reserveres private guidede ture i området, skriv eller ring og hør nærmere:

e-mail: fyrtaarnet@hammerfyr.dk mobiltelefon: +45 30236474


Indlæser Begivenheder
Find Begivenheder

Kommende Begivenheder

  • Ingen resultater fundet.

Begivenheder Liste Navigation

International fyrdag

International fyr-, fyrskibs- og sømærkedag er en dag hvor mange fyrtårne åbner dørene for publikum, og mange af de ellers ubemandede fyr vil blive bemandet med amatør-radiooperatører, der vil forsøge at sende til hinanden, på tværs af landegrænser og politik.

Ca. 70 nationer og 1500 fyr deltager, men det rigtige antal er ukendt, da der er frit for de enkelte fyr/radiostationer at deltage uanset om de er tilmeldt eller ej. Listen af fyrtårne kan findes på International Lighthouse Lightship Weekends hjemmeside.

De foregående år har der været kontakt med Island, Sverige, Belgien, Østrig, Norge og en del andre lande. I år bliver der sat en stærk antenne op, som kan nå det meste af jorden. ”Eksperimenterende Danske Radioamatører” OZ4EDR-Bornholm, vil forsøge at nå ud til så mange fyrsteder i verden som muligt.

Program Lørdag d. 19 August 2017

10:00
Velkommen
Fyrets pop up café åbner
Fyrtårnet er åbner for publikum
OZ4EDR-Bornholm begynder at transmittere
ON/OFFs event begynder

11:00
ON/OFF Særlig visning

12:00
Guidet tur ved Niels-Jørn Jensen

15:00
ON/OFF Særlig visning
Guidet tur ved Niels-Jørn Jensen

21:00
ON/OFF Særlig visning

23:00
Farvel

Hammeren fyr

”Hammershus fyr” nu kaldet ”Hammeren Fyr” er et anduvningfyr på Hammeren. Det er opført 1871 og nedlagt 1990. Fyrets forgænger var et kulfyret fyr, opført 1802 og moderniseret 1837 med spejllamper. Men dette blev nedlagt 1872 efter beslutningen om at bygge et nyt og større fyr nær ved Hammerens mindst tåge plagede sted Ørnebjerget

Hammerfyr er opført i bornholmsk granit og 21 m højt med en flammehøjde på 91 m.o.h. Fyret er det højest beliggende fyr i nord Europa. Hammeren fyr var ikke bare et fyrtårn men et internationalt kommunikations Center, med mange servicefunktioner til skibsfarten, der til alle tider har været tæt i Hammervandet Siden 2011 har der igen været lys i fyret, Historisk lys hvor styrken er den samme som da fyret blev opført i 1871.

Fyrtårnet er åbent så man kan komme op og nyde udsigten næsten 100 meter over havet og hvis vejret vil, kan man skue over til Sverige, Christiansø, Gudhjem og Vang. Farvandet besejles af over 55000 skibe om året. ”Fyrmesteren” vil med mellemrum være i tårnet og fortælle om fyret. Hammeren fyr åbner pop up Café i fyrpasserstuerne hvor man kan købe kaffe, the, juice og kage.

 

Guidet tur

Niels-Jørn Jensen er autoriseret guide og bor i dag sammen med sin kone Jette på Hammeren Fyr.

På de guidede ture viser han rundt i det der igennem mange år har været hans baghave.

Der fortælles og vises hvor bygninger har ligget og om deres funktion, turen går forbi den gamle fyrgård og Danmarks første tåge/sirenestation, hvor der senere blev skrevet Danmarkshistorie i moderne kommunikation.

 

ON/OFF

ON/OFF er baseret på en fascination af kommunikation på forskellige planer, fra de gamle radioamatørers iver efter at få kontakt med omverden, den nye teknologis uanede muligheder for kommunikation, til den fysiske manifestation af længslen efter rent faktisk at få kontakt og forstå hinanden.

I år bliver det markeret med en helt særlig kunstnerisk event på Hammeren Fyr, hvor scenekunstner Helle Fuglsang med sit kompagni Wilma Version har skabt et unikt event ”ON/OFF”. Her kan man opleve lokale radioamatører side om side med nyeste interaktivt IT teknologi, 3 internationale komponister, 6 performere og et kor med lokale stemmer.

Radioamatørerne vil døgnet rundt battle på at fange flest mulige signaler fra andre fyrtårne i hele verden, de kommunikerer via morse, analoge radiosystemer og Q- koder. Hver gang et signal går ind, bliver dets position transmitteret ind i den kendte software kunstnere Ole Kristensens maskine, hvor det danner grafiske diagrammer og lydspor. På baggrund af dette skaber de 3 komponister hver time interaktive musikalske værker, der sendes ud i verden. 3 gange i døgnet fortolkes signalerne og komponisternes kompositioner i performances af de 6 performere, hvoraf den ene er døv og bruger sit tegnsprog til at kommunikere med. Det bliver 3 små musikdramatiske værker, der bruger tegnsprogsfilosofi, dukker og bevægelse. De bliver akkompagneret af et lokalt kor, der opfører et værk baseret på de Q-koder radioamatørerne bruger.

Lyssignaler over Østersøen

Søndag d. 5 november kl. 19:00 vil Hammeren Fyr blinke til det svenske broderfolk når “Österlen Lyser”

Det 145-år gamle fyrs lysstyrke vil blive skruet op, så vi kan sende en hilsen over østersøen til vores svenske naboer, der i deres biler vil blinke med det lange lys præcis kl 19:00.

I området skaber små lamper en hyggelig stemning og fyret er åbent for publikum. Man kan ekstraordinært komme ind i vagtstuen, eller op i selve lanternehuset, og se den store Fresnel linse. Vi sælger kaffe, the og svenske ”Kanelsnurrer”.

Der tages forbehold for dårligt og uklart vejr. Det er vi desværre ikke herre over 😉

Österlen Lyserer en begivenhed i det sydøstlige Sverige, hvor man fejrer lyset i den mørke tid med fakler, store bål, lys langs veje og på havnene. Nogle steder er der dans og musik, men fælles for arrangementerne er at det handler om lyset. Se mere på osterlenlyser.se

Planlæg dit besøg

I løbet af sommerhalvåret er der fri adgang i fyret, hvorfra man i godt vejr, kan se så langt som til Gudhjem, Vang og Sverige. Kom og få et kig ind i fyrpasserens kontor, lige under selve lanternen. Efter en tur oppe i fyret, er der borde og bænkesæt hvor man kan nyde sin medbragte mad og drikkelse.

Da området er meget naturskønt henstiller vi til de opsatte skraldespande benyttes og man generelt færdes med respekt for både flora og fauna samt beboerne på fyret.

 


🐶 Hunde

Hunde skal til enhver tid være i snor på Hammeren. Naturstyrelsen anmelder det til politiet, hvis man lader sin hund løbe løs på Naturstyrelsens arealer, hvor man ikke har fået lov.

🚗 Parkering

Der er gratis parkering ved fyret hvor der også forefindes et primitivt toilet. Naturområderne på Nordbornholm er meget udfordrende for færdsel med barnevogne, dårligt gående eller kørestolsbrugere. Ved Hammersøen findes en handicapegnet fiskebro med borde og bænkesæt.

🏊 Badning

I den nordlige lave del af Hammerknuden er der flere steder gode badesteder fra klipperne. Hvis man foretrækker ferskvand er Opalsøen badesø, vær dog opmærksom på at søen er dyb og derfor kun egnet for folk der kan svømme.

🤸‍♀️ Klatring

Naturstyrelsen anviser flere steder på Nordbornholm, hvor det er tilladt at klatre.
For alle lokaliteter gælder, at grupper på over fem skal søge om tilladelse og booke tid hos Naturstyrelsen. Mindre grupper på højst fem er også velkomne og skal ikke booke, men de skal vige, hvis stedet er booket af en større gruppe. De samme regler gælder for rappelling.

Jul på fyret

Besøg Danmarks smukkeste fyrtårn, hvor der har været fejret jul i mere en 215 år.

Vi åbner dørene for vores helt egen fortolkning af jul på Hammeren Fyr lørdag d. 2. og søndag d. 3. december, begge dage fra kl. 11.00.

Fyrpasserhuset er pyntet med nisser og proppet med unikke gaveidéer; trækunst, tekstil- og brugskunst og selvfølgelig masser af julepynt. Find fx. håndvævede viskestykker, hjemmestrikket julepynt, hjemmelavede foderstader til fugle og meget, meget mere.

I den hyggelige fyrcafé kan man lune sig med æbleskiver, hjemmebagte småkager, kaffe, the, juice og gløgg.

Fyrtårnet er åbent for publikum og man kan snuse lidt til atmosfæren i det gamle Fyrtårn fra 1871 eller bare nyde udsigten.

Begge dag kl. 13 er der guidede ture i området. De guide ture byder på storstilede udsigter og naturoplevelser. Turene krydres med historier om Hammeren og fyret. Turen tager ca. 1 time og hvis vejret tillader kommer vi op på et af de højeste bjerge på Hammeren.

Efter turen er det er det muligt at komme op i lanternerummet og nyde udsigten, i klart vejr er det muligt at se helt til Sverige, Christiansø, Gudhjem og Vang, eller bare nyde nogle af de lækre julegodter vi har i fyrcaféen.

Guidede ture på Hammeren

Niels-Jørn Jensen har boet på Hammeren i snart 10 år med sin kone Jette og hunden Nugga. Han er en engageret og vidende
lokalguide der formidler mere end 215-års historie fra det nordlige Bornholm.

Historierne spænder fra fascinerende fortællinger om den tyske og russiske besættelse, signalstationens betydning for dansk skibsfart, grusomme skibsforlis, stenbrudet der skabte en industri og de tidligere fyrmestre.

Ikke to ture er ens når I først begiver jer ud i området og der er noget for både store og små. Velopdragne hunde er altid velkomne på turene, så længe de er i snor.

Der tilbydes to temature i sommerhalvåret “I fyrmesterens fodspor” og “Bjergvandring”.

Året rundt kan der reserveres private ture der tager udgangspunkt i jeres ønsker og interesser.

Ring eller skriv og hør nærmere på: fyrtaarnet@hammerfyr.dk eller mobiltelefon: +45 30 236 474

Nytårs Bjergvandring

Beskrivelse


Guidet tur i bjergene på Hammeren hvor vi vil komme rundt på flere fantastiske udsigtspunkter, og vi vil “besøge” de højeste bjerge.

En naturtur krydret med historier om stederne. Turen tager 3 timer og der vil være indlagt pauser. Det anbefales at tage noget forfriskende og spiseligt med. Turen går gennem vanskeligt terræn og kræver varmt tøj, godt fodtøj og sikre fødder.

Praktisk


Turen starter kl. 10:00 Lørdag d. 30. December 2017
Mødested: Fyrvej 15, 3770 Allinge, Hammeren fyr.

Der tages entre: 50 kr. pr. person, tilmelding ikke nødvendig
Turleder Niels-Jørn Jensen tlf. 30236474

Julenat på Hammeren Fyr

Beskrivelse


Kom og oplev fyret i mørke og hør fortællinger om fyret, og de mennesker der arbejdede der igennem tiderne.

Turen starter med et besøg i fyrets vagtstue og lanternerum, og slutter i Fyrassistentens hus.
Der vil være mulighed for at nyde medbragt kaffe, te og andet godt i de varme stuer samt høre en julehistorie.

Praktisk


Turene starter kl. 19:00 Onsdag d. 27 og Fredag d. 29 . December
Mødested: Fyrvej 15, 3770 Allinge, Hammeren fyr.

Der tages entre: 30 kr. pr. person

Tilmelding nødvendig!
Max 15 personer hver aften.

Tilmelding skal ske på tlf. 30236474 ring eller sms.
Turleder Niels-Jørn Jensen

Mere end 215-års fyrhistorie

På Hammeren har der været fyrtårn siden 1802, kom og nyd den skønne natur og udsigten fra tårnet.

Planlæg dit besøg