International fyr-, fyrskibs- og sømærkedag er en dag hvor mange fyrtårne åbner dørene for publikum, og mange af de ellers ubemandede fyr vil blive bemandet med amatør-radiooperatører, der vil forsøge at sende til hinanden, på tværs af landegrænser og politik.

Ca. 70 nationer og 1500 fyr deltager, men det rigtige antal er ukendt, da der er frit for de enkelte fyr/radiostationer at deltage uanset om de er tilmeldt eller ej. Listen af fyrtårne kan findes på International Lighthouse Lightship Weekends hjemmeside.

De foregående år har der været kontakt med Island, Sverige, Belgien, Østrig, Norge og en del andre lande. I år bliver der sat en stærk antenne op, som kan nå det meste af jorden. ”Eksperimenterende Danske Radioamatører” OZ4EDR-Bornholm, vil forsøge at nå ud til så mange fyrsteder i verden som muligt.

Program Lørdag d. 19 August 2017

10:00
Velkommen
Fyrets pop up café åbner
Fyrtårnet er åbner for publikum
OZ4EDR-Bornholm begynder at transmittere
ON/OFFs event begynder

11:00
ON/OFF Særlig visning

12:00
Guidet tur ved Niels-Jørn Jensen

15:00
ON/OFF Særlig visning
Guidet tur ved Niels-Jørn Jensen

21:00
ON/OFF Særlig visning

23:00
Farvel

Hammeren fyr

”Hammershus fyr” nu kaldet ”Hammeren Fyr” er et anduvningfyr på Hammeren. Det er opført 1871 og nedlagt 1990. Fyrets forgænger var et kulfyret fyr, opført 1802 og moderniseret 1837 med spejllamper. Men dette blev nedlagt 1872 efter beslutningen om at bygge et nyt og større fyr nær ved Hammerens mindst tåge plagede sted Ørnebjerget

Hammerfyr er opført i bornholmsk granit og 21 m højt med en flammehøjde på 91 m.o.h. Fyret er det højest beliggende fyr i nord Europa. Hammeren fyr var ikke bare et fyrtårn men et internationalt kommunikations Center, med mange servicefunktioner til skibsfarten, der til alle tider har været tæt i Hammervandet Siden 2011 har der igen været lys i fyret, Historisk lys hvor styrken er den samme som da fyret blev opført i 1871.

Fyrtårnet er åbent så man kan komme op og nyde udsigten næsten 100 meter over havet og hvis vejret vil, kan man skue over til Sverige, Christiansø, Gudhjem og Vang. Farvandet besejles af over 55000 skibe om året. ”Fyrmesteren” vil med mellemrum være i tårnet og fortælle om fyret. Hammeren fyr åbner pop up Café i fyrpasserstuerne hvor man kan købe kaffe, the, juice og kage.

 

Guidet tur

Niels-Jørn Jensen er autoriseret guide og bor i dag sammen med sin kone Jette på Hammeren Fyr.

På de guidede ture viser han rundt i det der igennem mange år har været hans baghave.

Der fortælles og vises hvor bygninger har ligget og om deres funktion, turen går forbi den gamle fyrgård og Danmarks første tåge/sirenestation, hvor der senere blev skrevet Danmarkshistorie i moderne kommunikation.

 

ON/OFF

ON/OFF er baseret på en fascination af kommunikation på forskellige planer, fra de gamle radioamatørers iver efter at få kontakt med omverden, den nye teknologis uanede muligheder for kommunikation, til den fysiske manifestation af længslen efter rent faktisk at få kontakt og forstå hinanden.

I år bliver det markeret med en helt særlig kunstnerisk event på Hammeren Fyr, hvor scenekunstner Helle Fuglsang med sit kompagni Wilma Version har skabt et unikt event ”ON/OFF”. Her kan man opleve lokale radioamatører side om side med nyeste interaktivt IT teknologi, 3 internationale komponister, 6 performere og et kor med lokale stemmer.

Radioamatørerne vil døgnet rundt battle på at fange flest mulige signaler fra andre fyrtårne i hele verden, de kommunikerer via morse, analoge radiosystemer og Q- koder. Hver gang et signal går ind, bliver dets position transmitteret ind i den kendte software kunstnere Ole Kristensens maskine, hvor det danner grafiske diagrammer og lydspor. På baggrund af dette skaber de 3 komponister hver time interaktive musikalske værker, der sendes ud i verden. 3 gange i døgnet fortolkes signalerne og komponisternes kompositioner i performances af de 6 performere, hvoraf den ene er døv og bruger sit tegnsprog til at kommunikere med. Det bliver 3 små musikdramatiske værker, der bruger tegnsprogsfilosofi, dukker og bevægelse. De bliver akkompagneret af et lokalt kor, der opfører et værk baseret på de Q-koder radioamatørerne bruger.