Den korte tur på Hammeren

Denne tur er på 1,1 km og underlaget er grus, stier og asfalt.1. Hammeren fyr

Det 21 meter høje granittårn er fra 1872. I tilknytning til fyret ligger fyrpasserboligen. Der er fri adgang til fyret i sommerhalvåret når vejret tillader det.

2. Fundament fra 2. verdenskrig

På dette sted stod en tysk mandskabsbarak i 2. verdenskrig. På Hammerknuden havde den tyske besættelsesmagt opstillet radarer og epicenteret for aktionerne var fyrtårnet og dets eksisterende bygninger.

3. Mindesten for falden russisk soldat

Stenen er sandsynligvis rejste for den sovjetiske Premierløjtnant Erastov Nikolaj Erastovich, han blev blot 27 år gammel og var ankommet som en af de første soldater til Bornholm.

4. Fundament fra tidligere fyrmesterbolig

Før det nuværende fyrtårn blev bygget med dets fyrmesterbolig var det her personalet til fyret boede. I dag findes der kun granitfundamentet og haverne.

5. Udsigtspunkt, Sibirien og Krystalsøen

Her går man i det gamle stenbrud, fra udsigtspunktet kan man kigge ned til Opalsøen. Området foroven blev også kaldet Sibirien grundet sin barske natur.

6. Gamle dam

Det er muligvis det ældste stenbrug der findes på hammerknuden. I dag ligger den nærmest som en bjergsø højt over Hammersø og midt i bevoksningen.


Lyst til mere?

Tag med på en guidet tur og få fascinerende fortællinger om den tyske og russiske besættelse, fyrtårnets betydning for dansk skibsfart, grusomme skibsforlis i blæsende nætter, stenbrudet der skabte en industri og de tidligere fyrmestre og det aftryk de satte på stedet.

Guidede ture